Ana SayfaŞehirŞoförler kazançlarının yüzde 70'ini mazota veriyor

Şoförler kazançlarının yüzde 70’ini mazota veriyor

KARABÜK(TİHA) – Karabük’te Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Deniz, 25 yıllık mesleki deneyimiyle Safranbolu Otomobilciler ve Esnaf Odası’nın yaşadığı sorunlar hakkında TİHA Muhabiri Betül Çakır’a konuştu.
Deniz, yaptığı açıklamada akaryakıt zamları ve araçlardaki diğer giderlerin maliyetlerini değerlendirdi. 5302 ve 5661 sayılı Esnaf Kanuna bağlı olarak çalışıyoruz diyerek konuşmasına başlayan Mehmet Deniz, Otomobilciler ve Esnaf Odası için taksi, minibüs, servis aracı ve kamyonet sahiplerini kayıtlı olmak zorunda oldukları mesleki bir oda olduğunu söyledi. Sonrasında ise Şoförler ve Esnaf Odasının içinde otomobil alım ve satım işi ile ilgilenenlerin de olduğunu belirtti.
“ULAŞIM SEKTÖRÜNDEKİ FİYAT ARTIŞLARININ ANA NEDENİ; AKARYAKITTAKİ YÜKSELİŞ”
Minübüs fiyatlarına değinen Başkan Deniz, “Minübüs fiyatları fazla değil çünkü temel akaryakıt giderleri, lastik giderleri, yedek parça giderleri, bazılarında  yüzde 200 bazılarında ise yüzde 500’e kadar zamlandı. Akaryakıt sektörüne bakıldığında mazotun litre fiyatı  44 TL olurken lastik fiyatları 4-5 katı oldu, yedek parça fiyatları kontrolsüz bir şekilde arttı ve bu böyle sürekli devam ediyor” dedi.
“KDV’DEN ARINDIRILMIŞ YAKIT GEREKİR. BU İŞİN SAĞLIKLI OLANI BUDUR”
Deniz, açıklamasının devamında ise “Bu pahalılığı düzeltebilmenin tek bir yolu var o da vatandaşın ve işverenlerin mağdur olmaması için yakıtın KDV’den arındırılmış olması gerektiğidir” dedi. Mehmet Deniz, “Bir ticari aracın yıllık gideri 200 bin TL’yi buluyor. Yani bir aracın gideri aylık 15 bin liraya çıkıyor, haliyle bunun da minübüs ücretlerine yansıdığını söyleyerek, ulaşım sektöründe fiyat artışındaki ana nedenin akaryakıttaki yükseliş olduğunu belirtti. Eskiden kazancımızın dörtte birini mazota verirdik diyen Deniz, şimdi ise kazancın yüzde yetmişi mazota veriliyor ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DE TEKELLEŞME VAR!
Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Deniz, Türkiye’de tekelleşmenin olduğunu belirterek,  “Tekelleşmede birkaç firma  düğmeye basıyor, ilk açılış elli liraysa yetmiş yapıyor, seksen yapıyor” dedi. Devamında ise tekelleşmede büyük firmaların bir kısmını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı alıyor bir kısmını şirket, bir kısmını da buradaki bayi alıyor diyen Deniz, burada küçük işletmecinin ya da taksicilerin etkilendiğini ifade ederek, uluslararası sermayenin bu işe el attığını ve Türkiye’de tekelleşmenin olduğunu söyledi.
“SAFRANBOLU’DA PARK SORUNUNUN HALLOLMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Mehmet Deniz, Safranbolu’daki park sorununa da değindi. Deniz, “Safranbolu’da park sorununun hallolması mümkün değil. Bu belediyenin yerel yönetimlerini falan yapacağı bir şey değil. Safranbolu’da sadece 78 plakalı 25 bine yakın özel araç var. Şimdi şehirde müthiş bir araç bolluğu var. Fakat yollarımız 30 senelik. Safranbolu’nun yukarı kesimlerinde yeni imar alanları olduğu için oralarda yollar geniş ancak Safranbolu Kıranköy yolu 1960 senesinde yapılmış fakat bu yol daha sonra ikiye bölündü, geliş gidiş olarak haliyle yol daraldı. Safranbolu’da Kıranköy’ün olduğu alanda park sorununun hallolması için konutlarının altına otopark olması gerekir. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu meydanında bulunan anıtın alt kısmına otopark yapılması için orayı ihaleye açtı. Fakat kimse bu projeye yanaşmadı” dedi. Sonrasında ise bunun nedenini, insanların piyasadan dolayı kendine güvenememesi ve bu sebeple de yapılması düşünülen otoparkın yapılamaması olarak açıkladı.
Daha sonra ise Deniz, eski toplu taşıma araçlarından bahsederek araçların fotoğraflarını gösterdi.
Betül Çakır
Betül Çakır
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar