Ana SayfaKarabük Üniversitesi"Hypernova" Hyperloop Takımı TEKNOFEST 2024'e hazır

“Hypernova” Hyperloop Takımı TEKNOFEST 2024’e hazır

KARABÜK (TİHA) – Milli Teknoloji’nin geliştirilmesi ve birçok kuruluşun paydaşlığı ile düzenlenen, Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2024’te “Hyperloop Geliştirme Yarışması” kategorisinde Karabük Üniversitesinden “Hypernova” takımı da yer alacak.

Karabük Üniversitesinden TEKNOFEST 2024’e katılacak olan Hypernova takımı üyelerinden Mekatronik Bölümü öğrencisi Burak Karadağ, TİHA muhabiri Çiğdem Beydilli’ye projelerini anlattı.

”2013 YILINDAN BERİ DÜNYA’DA BU PROJE ÜZERİNE ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Projeleri kapsamında belli başlı ekiplerin olduğunu belirten Hypernova takımı üyelerinden Karadağ, “Bu ekipleri de dört ana başlıkta toplayabiliriz. Yazılım birimi, elektrik birimi, mekanik birim ve sponsorluk birimi. Yazılım birimi, haberleşme üzerine gidiyor. Aracın bir tünel içerisinde giderken elimizdeki bilgisayarlara gönderdiği verilerden sorumlu. Elektronik birim, araca özel oluşturulan özel liner motorunun sürümü üzerine kullanılan kartın tasarımını yapıyor. Aracın sensörlerden aldığı verileri ve o sensörlerin elektriksel bağlantılarını kapsıyor. Mekanik birim, aracın isminden anlaşıldığı gibi genel kabuk tasarımını yapıyor. Aracın ray üzerinde hareket edebilmesi için fiziksel yapısını oluşturuyor. Sponsorluk birimi de aracın üretimi için gerekli sponsorları araştırıp onlarla iletişime geçen birimimiz” dedi.

”TEMASSIZ ŞEKİLDE İLERLEYEN BİR SİSTEM”

2013 yılında Elon Musk tarafından ortaya atılan bir proje olduğunu söyleyen Karadağ, ”İçerisindeki havanın tamamıyla vakumlanmış olduğu bir tünel içinde, aracın ray bağlantısının kesilip manyetik alanın ters çevrilmesiyle, aracın bir miktar yukarı kaldırılması ve raydan bağlantısının koparılıp tünel sonuna kadar sürtünme olmaksızın havada gitmesi ve süzülerek temassız şekilde ilerleyen bir sistem. 2013 yılından beri dünyada bu proje üzerine çeşitli çalışmalar yapılıyor. Hatta Elon Musk’a en yakın şirketlerden birisi ‘HyperOne’, ilk kez bu projeyi prototip olarak üretti. Aracın belli bir mesafe yukarıda ve sürtünmesiz olması ile takribi 1200 kilometre hıza kadar çıkması planlanıyor. Türkiye olarak bakarsak İstanbul ve  Ankara arasındaki mesafeyi -eğer bu araç üretilirse ve insan taşıyabilir bir modeli yapılırsa- 45 dakikaya indirmeyi planlıyoruz. Projemizi oluştururken ilham aldığınız konu da bu oluyor” ifadelerini kullandı.

‘’EN BÜYÜK MOTİVASYON KAYNAĞIMIZ, TÜRKİYE’Yİ TEKNOLOJİ ANLAMINDA ÜST MERTEBELERE ÇIKARMAK’’

Karadağ yaptığı açıklamada, ”Biliyorsunuz ki ülkemizde ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ dediğimiz teknolojimizin geliştirilmesi ve üst düzeylere, dünya çapındaki diğer ülkelerle hemen hemen aynı standartları yakalanması ve onların üzerine çıkılabilmesi için Cumhurbaşkanlığı tarafından yönlendirilen bir çalışma var. Bu çalışmada da biz Türk gençleri olarak, ülkemizin teknolojik alanda üst seviyelere çıkması için kendimize bir hedef koyduk. İşte en büyük motivasyon kaynağımız bu diyebiliriz” dedi.

”GÜZEL BİR SÜREÇTEYİZ”

Hyperloop aracında belirli bir aşamaya geldiklerini dile getiren Karadağ, ”Yarışmaya geçen yıl da katıldık. Bu katılımımızdan dolayı hangi aşamalara geleceğimizi biliyoruz ve bu konuda tecrübeliyiz. Şu an aracın tasarım aşamasındayız. Dış kabuk ve motor tasarımlarını yapıyoruz. Bunların yanı sıra motorun çalışabilirliği ile ilgili motor sürücü üzerine ufak çapta bir elektriksel devre oluşturuyoruz, güzel bir süreçteyiz. Yazılım birimimizin projenin arayüzünü bitirdiğini bile söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Projeniz için sponsora ihtiyaç duydunuz mu?

Hyperloop, Türkiye’deki en büyük maliyet gerektiren TEKNOFEST yarışma kategorilerinden bir tanesi. Geçen yıl bile 200 küsür bin liralık bir masrafımız vardı. Tabii ki öğrencilik durumunda bizim bunu karşılamamız mümkün değil. Bunun için de sponsor olmazsa olmaz.  Sponsorlarla da şöyle görüşüyoruz. İhtiyacımız olan herhangi bir malzeme olabilir, demir olabilir veya onları birleştirebileceğimiz el aletleri olabilir. Eğer şirketler işimize yarayacak ürünü bünyelerinde barındırıyorsa Türkiye’de araştırmasını yapıyoruz. Gerekli e-postalar ve telefon görüşmeleri yaptıktan sonra bize olumlu bir dönüş yaparsa, sponsorluk sözleşmemizi imzalayıp yolumuza devam ediyoruz.

”DÜNYA ÇAPINDA HYPERLOOP ÜRETİCİSİ OLAN BİR ŞİRKET OLABİLİRİZ”

Oluşturdukları takımın sinerjisinin çok güzel olduğunu ve üyelerin birbirleri arasındaki bağların gün geçtikçe kuvvetlendiğini dile getiren Karadağ, ”İlerleyen dönemlerde TEKNOFEST yarışmalarında belli başlı dereceler aldıktan sonra  Hyperloop üzerinde dünyada, tabii bir kademe daha ileri gittiğini varsayarsak, bir şirketleşme olabilir. Dünya çapında Hyperloop üreticisi olan bir şirket olabiliriz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Editör: Halil Tükenmez

 

Çiğdem Beydilli
Çiğdem Beydilli
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2.sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar